Sommaröppet! - Världsarvet Grimeton Radiostation
28716
post-template-default,single,single-post,postid-28716,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sommaröppet!

Sommaröppet!

Besök det enda världsarvet i Halland och få veta mer om världens enda fungerande långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem – eller med andra ord, världens största sms-maskin!

 

När Telegrafverket ingenjörer för snart hundra år sedan traskade runt här i Grimeton var det nog ingen som ens i sin vildaste fantasi kunde ana att radiostationen åttio år senare skulle vara ensam kvar i sitt slag och betraktas som så unik att den utnämndes till världsarv. På de guidade visningarna berättar guiden om världens enda fungerande långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem. Eller med andra ord, världens största sms-maskin!

Förutom visningar finns en utställning i skyddsrummet från andra världskriget. Ta en promenad och titta närmare på det imponerande området med de sex antenntornen. Och prova de nya aktiviteterna Radioskuggan, Morsejakten och Kodknäckaren. Radioskuggan är ett uppdrag att lösa ett mysterium och vänder sig till de lite yngre besökarna. I Morsejakten gäller det att leta morsesändare och lyssna efter morsesignaler. Kodknäckaren är också en jakt på morsesignaler som ska tydas men med ytterligare en uppgift  – att tyda ett kodat meddelande, ett meddelande som om det blir läsbart kan rädda världen…

Och runt radiostationen finns ett stort grönområde samt intilliggande besökscentrum med café och butik. Här finns tid för att njuta av kaffe och bakverk. Och plats för spring i benen!

Från och med 1 maj till och med sista helgen i september kör en ny busslinje – Åkturen- för radiostationen på sin väg ut till Åkulla bokskogar. Så varför inte kombinera ett besök på radiostationen med några av de andra besöksmålen längs Åkturens rutt, som Ästad Vingård, Öströö Fårfarm, Strömma Farmlodge eller Bexells talande stenar.
Världsarvets hållplats: Grimeton Radiostation

Helger och helgdagar i maj och september är radiostationen öppen 10.00-16.00.

Juni, juli och augusti är radiostationen öppen dagligen:
1 – 17 juni: 10.00-16.00
18 juni – 19 augusti: 10.00-18.00
20 – 31 augusti: 10.00-16.00

Entré till radiostationen och visningen Dagskiftet

Vuxen 120 kr

Barn och ungdom t.o.m. 18 år: fri entré

 

Boka plats på guidad visning.