Visningar - Världsarvet Grimeton Radiostation
15292
page-template-default,page,page-id-15292,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Visningar

Det bästa sättet att uppleva Världsarvet Grimeton Radiostation på är att gå med på någon av visningarna. Våra guider berättar om radiostationens historia, vad som händer på platsen idag, världsarvstanken och varför den sedan 2004 finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Visningar

 

Dagskiftet

Dagskiftet är en visning som under 40 minuter tar besökaren med genom radiostationens historia, från 1920-talet fram till idag. Visningen erbjuds då världsarvet har ordinarie öppet en lördag per månad under perioden oktober till april samt helger och helgdagar i maj och september 10.00-15.00 och under juni, juli och augusti då världsarvet har öppet dagligen 10.00-17.00 (avvikelser förekommer).

 

Entré till radiostationen och plats på visningen Dagskiftet går att köpa direkt i världsarvets besökscentrum eller i kalendern nedan. Barn och ungdom t.o.m. 18 år har fri entré till radiostation och visningen ”Dagskiftet”.

 

Fysikalen

Familjevisning av världsarvet med inslag av experiment (vänder sig till barn och ungdomar från ca 9 år, vuxna är också välkomna att följa med).

Elektricitet och magnetism är krafter som sedan tidernas begynnelse har funnits i naturen. Nyfikna vetenskapsmän har sedan genom århundradena försökt att använda naturens krafter och resultaten av deras arbete finns runt omkring oss idag. Inte minst hade deras upptäckter stor betydelse för Ernst Alexanderson, svensk uppfinnare, ingenjör och konstruktör av långvågssändaren som finns på radiostationen i Grimeton.

Boka din plats via förköp på hemsidan  Längd: ca 45 min

 

The Technical Shift

The transmitting system at Grimeton Radio Station consists of the Alexanderson long wave transmitter and the aerial system with six 127 meters high steel towers. The equipment is maintained in operating condition and is an outstanding example of the development of modern telecommunications. Much can be told about the Alexanderson transmitter and, therefore, is the The Technical Shift a guided tour for visitors who want to immerse into the subject.

Language: English , duration: appr. 2h including watching the film Grimeton Radiostation.

Please note that participation must be bought in advance by 4 PM at the latest the day before.

 

Privat visning

Under hela året är det möjligt att boka en privat visning. En bra start eller avslutning på visningen kan vara att sitta ner i världsarvets besökscentrum för en gemensam fika. Lokalen rymmer upp till 64 sittande besökare och vid behov  kan fler platser ordnas.

Historiens arv är en gåva till oss från det som varit, vi lever med det idag och lämnar det vidare till framtidens generationer. Våra kultur- och naturarv är oersättliga källor till liv och inspiration. /UNESCO