Början på något helt världsunikt

Rör dig sakta. Titta noga var du är. Känn att du har fäste där du sätter foten. För spring inte omkring å fjanta å hoppa. Det går aldrig.

Välkommen till Världsarvet Grimeton Radiostation och till en upplevelse utöver det vanliga!

 

Äventyret börjar redan på långt håll med det mäktiga första intrycket – i öster syns de sex antenntorn som stolt reser sig upp ur det halländska landskapet. De öppna vidderna ger en känsla av rymd, lätthet och luftighet och bjuder på en historisk och kulturell resa från botten till toppen av de ikoniska antenntornen. Ett världsarv i världsklass! Vi utrustar dig med allt som behövs i säkerhetsväg. Ta bara med solglasögon, bekväma skor och en känsla för äventyr!

 

I snart hundra år har vi arbetat på hög höjd. Den gyllene grundregeln är och har varit sedan 1924: “Rör dig sakta. Titta noga var du är. Känn att du har fäste där du sätter foten. För spring inte omkring å fjanta å hoppa. Det går aldrig.”

Fem saker att känna till innan klättringen

Din hälsa och säkerhet är viktig. Det är fysiskt krävande att klättra så en grundförutsättning är god fysik och förmåga att klättra självständigt. Personer som är gravida, har hjärt-kärlsjukdomar, andningssvårigheter, stark höjdrädsla eller yrsel bör inte delta i denna upplevelse. Var därför uppriktig med ditt hälsotillstånd. Allt för att ditt välbefinnande inte ska äventyras. Alla former av berusningsmedel är förbjudna före och under deltagandet.

 

Förbered dig inför klättringen. Tänk på att det ofta är blåsigare och kallare längst upp i toppen av tornet. Därför rekommenderas bekväma och oömma kläder-efter-väder enligt lager-på-lager-principen. På plats finns hjälm, säkerhetsselar och handskar. Vill du ha egna handskar går det bra. Ha bekväma skor med fast/hård sula som greppar bra. Undvik skor med platta eller glatta sulor som t.ex. sneakers. Välj i stället t.ex. gymnastikskor, trecking- eller vandringsskor (inte pjäxor).Väljer du shorts, tänk på att ha långa shorts som går till knäna.

 

Låsningsbara förvaringsutrymmen. På plats finns möjlighet att kostnadsfritt låsa in personliga tillhörigheter, inklusive mobiltelefon, kamera och GoPros. Våra klätterguider kommer att fota dig under klättringen. Ur säkerhets- och trygghetssynpunkt är kameror, videoutrustning liksom trådlösa enheter förbjudna under klättringen.

 

Gränser för ålder, vikt och omfång. Åldersgräns för Klätterskiftet (127 m) är 16 år. Åldersgräns för Räddningsskiftet (25 m)  är 13 år. Ungdomar som inte fyllt 18 år måste ha med en ansvarig vuxen på plats. Ansvarig vuxen kan ansvara för max tre barn. Läs mer i vår guide ‘För vårdnadshavare‘ nedan. Minimivikt 50 kg och maxvikt 120 kg gäller för både Klätterskiftet respektive Räddningsskiftet. Klättring sker i originalkonstruktion där de invändiga måtten på stegen med dess bågskydd har ett djup på 490 mm och en bredd på 740 mm.

 

Klättringen är väderberoende. Klättringen genomförs i de flesta väder, t.ex. är regn och dimma inget hinder. Tänk på att klä dig rätt så att du håller dig torr och har skor som greppar bra. Vi älskar att klättra men kommer att ställa in klättringen vid händelse av kraftig vind, åska eller andra händelser utanför vår kontroll. I din bokningsbekräftelse får du mer information om vad som gäller för just din klättring. Vid inställd klättring erbjuds i första hand ombokning till nytt datum och i andra hand 100 % återbetalning.

Hälsa och säkerhet - kan och får du klättra?

Alla som är friska och krya, 13 år eller äldre, väger mellan 50 – 120 kg och söker ett äventyr utöver det vanliga är välkomna att utmana sig själva och bli bland de första privatpersonerna som får klättra i Världsarvet Grimeton!

 

Personer som deltar behöver ha ett bra allmänhälsotillstånd och grundfysik samt förmåga att klättra på egen hand. Undvik att klättra om du har hjärt-kärlsjukdomar, andningsproblem, är gravid, har stark höjdrädsla eller yrsel. Vid ankomst ombeds deltagare att fylla i ett klätterformulär med frågor om allmäntillstånd. Det allra viktigaste är att din klättring blir en säker, trygg och positiv upplevelse.

 

På plats finns personal som kommer att göra sitt bästa för att hjälpa alla att klättra och ge deltagarna en minnesvärd upplevelse av en världsunik plats! Du nekas dock att klättra om du:

 

 • har tagit någon form av berusningsmedel eller funktionsnedsättande läkemedel
 • har svagt allmäntillstånd i form av t.ex. rörelsehinder, pacemaker
 • väger under 50 kg eller över 120 kg
 • har ett omfång som är större än originalstegens innermått, 490 mm x 740 mm
 • är under 13 år
 • är mellan 13 – 17 år och saknar medföljande ansvarig vuxen på plats
 • inte kan visa upp giltig boknings – och betalningsbekräftelse (t.ex. presentkort)

 

Vi månar om alla klättrare och vill skapa ett härligt minne för livet. Så även om bokning gjorts förbehåller världsarvet sig rätten att neka deltagande, att boka om eller att förändra din klättring.

Cerifiering och säkerhetssystem

Världsarvets klätterguider, tillika klätterledare, är alla certifierade och väl utbildade i räddning-och evakuering på hög höjd. Utrustningen som används är godkänd och certifierad av Cresto, ett internationellt företag som specialiserat sig på professionellt höghöjdsarbete. Certifierings- och årliga kontroller följer högsta internationella regelverk. Allt för att skapa en trygghet och positiv upplevelse hos våra besökare.

 

Klättringen sker i antenntornens originalkonstruktion där fallskyddssystem finns installerat. Deltagarna blir inkopplade i fallskyddssystemen på marknivå och kopplas inte ur förrän efter genomförd klättring vid återkomst till marknivå igen. Deltagarna behöver inte ha någon erfarenhet av klättring tidigare.

 

Vid besökstillfället genomgår alla deltagare en utbildning i hur utrustningen fungerar och hur den används. Alla utrustas med säkerhetsanordningar som hjälm, handskar, säkerhetssele och övrig fallskyddsutrustning. Klätterskiftet och Räddningsskiftet är en helhetsupplevelse, från guidning via utbildning till själva klättringen.

För vårdnadshavare

Ungdomar från 13 år är välkomna att delta på Räddningsskiftet som innefattar klättring till 25 meters höjd och sedan nedfirning till marken med yrkesmässig räddnings- och evakueringsutrustning.

 

Från 16 år är ungdomar välkomna att delta på den högre och längre klättringen, Klätterskiftet.  Här klättrar man såväl upp till 127 meters höjd som ner till marknivå igen. Ett utmanande och svettigt pass!

 

Ungdomar som inte fyllt 18 år måste på plats ha med en ansvarig vuxen, max tre barn per vuxen. Medföljande vuxen behöver inte klättra men måste finnas på plats på radstiostationen under hela klättringen.

 

Förutom åldersgräns har vi ur säkerhetsperspektiv även en viktgräns. Minimivikt 50 kg och maxvikt 120 kg gäller för både Räddningsskiftet och Klätterskiftet. Klättring sker i originalkonstruktion där de invändiga måtten på stegen med dess bågskydd har ett djup på 490 mm och en bredd på 740 mm.

 

Om du funderar på i fall klättringen passar just ditt barn skulle vi vilja berätta följande:

 • Säkerhet är och kommer alltid att vara främsta prioritet för alla som klättrar.
 • Deltagarna utrustas med anpassad säkerhetsutrustning. Säkerhetsselar, hjälmar och handskar finns även i mindre storlekar.
 • Klättringen i tornen är en upplevelse för alla åldrar. De historier som klätterledarna berättar under upplevelsen passar för ett brett åldersintervall.
 • Vuxna behöver inte utföra själva klättringen men följer med i äventyret fram till dess att själva klättringen i antenntornet börjar. Samt möter upp vid återkomst till marken. Ansvarig vuxen måste finnas på plats på radiostationen under hela klätterupplevelsen.
Höjdrädsla

Världsarvet Grimetons antenntorn är ett välkänt landmärke. Många har sett de sex T-formade ståltornen som stolt sträcker sig 127 m rakt upp i luften. Föreställ dig den vidunderliga utsikten uppe i tornet, över till Danmark, ner till marken där radiostationen ser ut som en liten sockerbit omgiven av åkrar och kyrktorn. Har tanken fyllt dig med glädje eller gjort dig kallsvettig?

 

Kanske har du föreställd dig hur det skulle vara att arbeta uppe i tornen, eller att bara klättra vid ett speciellt tillfälle? En familjemedlem som blir tonåring, en jubileumsfest eller en upplevelse med bästa kompisen eller gänget? Eller kanske finns världsarvets antenntorn på din ”Bucket list” och känslan av att uppleva ett kittlande, autentiskt äventyr som inte bara ger kunskap utan också stärker självkänslan. Ytterst få är de som inte känt sig knäsvaga inför en klättring i antenntornet, men efter en klättring nått ett livsmål och blivit av med eller fått minskad höjdrädsla på köpet. Du är inte ensam om att känna rädsla inför höga höjder. Det är snarare normalt och något sunt, skulle vi vilja påstå.

 

Acrophobia, höjdrädsla, är vanligt. Många av radiostationens mastarbetare visste inte om de skulle lyckas uppbåda det mod som krävdes för att sätta foten på stålstegens första trappsteg. Men, till skillnad från mastarbetarna som klättrade på egen hand finns vi för att stötta dig före, under och efter klättringen. Vi svarar på dina frågor, visar hur säker klättringen är, håller dig närvarande mentalt och hjälper dig till att fokusera på det ultimata priset – att utmana och övervinna din rädsla.

 

Vi gläds med våra klättrare som vågar möta sin rädsla. Stiger pulsen bara vid tanken? Underskatta inte dig själv. Med stöd och support från oss och från nära och kära på marken kommer du att bli förvånad över vad du kan göra!