Evenemang

Världsarvet Grimeton är ett levande kulturarv och en mötesplats för många människor. Varje år hålls en mängd spännande kultur- och nöjesaktiviteter på platsen. Utbudet är stort och du kan som besökare ta del av bland annat musik och tillfälliga utställningar.

Världsarvet Grimeton erbjuder årligen ett stort utbud av spännande evenemang. Oavsett om du gillar världsmusik, dans, föreläsningar eller konst har vi någonting för just dig. Vår ambition är att skapa en mötesplats för människor som delar intresset för kultur och nöje, för att därigenom bidra till ett rikare kulturliv i regionen. De stora grönytorna tillika platsens besökscentrum och radiostationsbyggnaden från 1924 nyttjas året runt för olika evenemang, vilket möjliggör för dig som besökare att uppleva platsen med dess unika värden inte bara på sommaren utan också under andra delar av året.

Snart på gång

25 augusti – Uppfinnardagen 

Uppfinnardagen (kl. 10.00-14.00) är en dag fylld med stora uppfinningar för mänskligheten! På plats visas en månbil, en ånglokomobil, en tändkulemotor, radiostationens tjäntebil – en Chevrolet från 1931 och dessutom startas långvågssändaren SAQ kl.11.00. Alex labb erbjuder experiment där barn och unga kan inspireras till att bli framtidens uppfinnare. Under dagen hålls också visningar av radiostationen. Café och museibutik är öppna hela dagen.

 

Evenemanget genomförs i samarbete med Derome Trä & Nostalgimuseum, Vänföreningen Alexander GVV och Science Safari.

 

Världsarvet Grimeton är öppet kl. 10.00 – 17.00. Visningar av radiostationen hålls på svenska 10.30, 11.30, 14.00 samt 16.00. Visningar på engelska 13.00 och 15.00. Biljetter går att förboka här.

Kommande evenemang

24 oktober – FN-dagen firas

Mer information kommer.

24 december – Julaftonssändning

Mer information kommer.

Genomförda evenemang under året

1 maj – WORK it OUT

Den 1 maj 2019 representerar Världsarvet Grimeton Sverige när ett samkoreograferat dansframträdande sker på över 40 olika platser i Europa samtidigt med syfte att lyfta det europeiska industriarvet. Läs mer.

8 juni – INES-konsert

Carolina Eyck/Henrik Frendin

8 juni 2019 – kl 16:15
Världsarvet Grimeton Radiostation
Fri entré

Vi firar hundraårsjubileet av det första elektroniska instrumentet, thereminen, med en av världens ledande theremin virtuoser, tyska Carolina Eyck. Hon samarbetar vid denna konsert med Henrik Frendin, electric viola, viola grande.

21 juni – Midsommarfirande

Grimeton Hembygdsförening firar midsommar på Världsarvet Grimeton.

30 juni – Alexandersondagen

Alexandersondagen 2019 bjuder på många aktiviteter – Alex labb är öppet, Science Safari-bussen kommer på besök, loppmarknad med radioprylar, föredrag och naturligtvis ska långvågssändaren SAQ startas för att sända ett morsetelegram till världen. Aktiviteterna under dagen arrangeras av Vänföreningen Alexander GVV. Läs programmet.