Evenemang

Världsarvet Grimeton är ett levande kulturarv och en mötesplats för många människor. Varje år hålls en mängd spännande kultur- och nöjesaktiviteter på platsen. Utbudet är stort och du kan som besökare ta del av bland annat musik och tillfälliga utställningar.

Världsarvet Grimeton erbjuder årligen ett stort utbud av spännande evenemang. Oavsett om du gillar världsmusik, dans, föreläsningar eller konst har vi någonting för just dig. Vår ambition är att skapa en mötesplats för människor som delar intresset för kultur och nöje, för att därigenom bidra till ett rikare kulturliv i regionen. De stora grönytorna tillika platsens besökscentrum och radiostationsbyggnaden från 1924 nyttjas året runt för olika evenemang, vilket möjliggör för dig som besökare att uppleva platsen med dess unika värden inte bara på sommaren utan också under andra delar av året.

Snart på gång

24 december – Julaftonssändning

På julaftonsmorgon 24 december kommer världsarvets vänföreningen Alexander GVV försöka starta den gamla långvågssändaren från 1920-talet för att skicka en julhälsning till världen. Välkomna att delta på plats från kl. 8:00 eller se sändningen live på föreningens Youtubekanal AlexanderSAQ.

Uppstarten av långvågssändaren inleds 8.30 lokal tid (07.30 UTC). Ett julmeddelande skickas* kl. 9.00 lokal tid (08.00 UTC).

 

Evenemanget arrangeras av vänföreningen Alexander GVV. Läs mer om julaftonssändningen på föreningens hemsida.

 

*Världsarvet Grimeton är ett levande kulturarv. Alla sändningar med långvågssändaren är därför preliminära och kan komma att ställas in med kort varsel.

Genomförda evenemang under året

1 maj – WORK it OUT

Den 1 maj 2019 representerar Världsarvet Grimeton Sverige när ett samkoreograferat dansframträdande sker på över 40 olika platser i Europa samtidigt med syfte att lyfta det europeiska industriarvet. Läs mer.

8 juni – INES-konsert

Carolina Eyck/Henrik Frendin

8 juni 2019 – kl 16:15
Världsarvet Grimeton Radiostation
Fri entré

Vi firar hundraårsjubileet av det första elektroniska instrumentet, thereminen, med en av världens ledande theremin virtuoser, tyska Carolina Eyck. Hon samarbetar vid denna konsert med Henrik Frendin, electric viola, viola grande.

21 juni – Midsommarfirande

Grimeton Hembygdsförening firar midsommar på Världsarvet Grimeton.

30 juni – Alexandersondagen

Alexandersondagen 2019 bjuder på många aktiviteter – Alex labb är öppet, Science Safari-bussen kommer på besök, loppmarknad med radioprylar, föredrag och naturligtvis ska långvågssändaren SAQ startas för att sända ett morsetelegram till världen. Aktiviteterna under dagen arrangeras av Vänföreningen Alexander GVV. Läs programmet.

25 augusti – Uppfinnardagen 

Uppfinnardagen (kl. 10.00-14.00) är en dag fylld med stora uppfinningar för mänskligheten! På plats visas en månbil, en ånglokomobil, en tändkulemotor, radiostationens tjäntebil – en Chevrolet från 1931 och dessutom startas långvågssändaren SAQ kl.11.00. Alex labb erbjuder experiment där barn och unga kan inspireras till att bli framtidens uppfinnare. Under dagen hålls också visningar av radiostationen. Café och museibutik är öppna hela dagen. Evenemanget genomförs i samarbete med Derome Trä & Nostalgimuseum, Vänföreningen Alexander GVV och Science Safari.

FREDSFEST på Världsarvet Grimeton 24 okt 2019!

 

Var med och fira FN-dagen den 24 oktober på Världsarvet Grimeton!

I år är det hundra år sedan lika rösträtt för män och kvinnor infördes i Sverige. Att alla får komma till tals i grundläggande frågor är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att skapa ett demokratiskt och fredligt samhälle.

Med anledning av hundraårsjubileet vill vi lyfta kvinnors kraft i fredsfrågor och bjuder därför in organisationen Acting 4 Change som arbetar med projektet womens empowerment in Casamance i Senegal, för att prata om kvinnors delaktighet i fredsprocessen utifrån ett senegalesiskt perspektiv. Under kvällen skickas ett fredsmeddelande på morse med den gamla långvågssändaren och avslutningsvis lyssnar vi till senegalesiska rytmer framförda av Kilimandiarou. Evenemanget hålls i radiostationsbyggnaden med fri entré. Anländ till evenemanget i tid, då det är begränsat antal platser.

 

Kvällens program 18.00 – 20.00:
Välkomna – VD Världsarvet Grimeton, Camilla Lugnet

Kvinnors delaktighet i fredsprocessen – womens empowerment in Casamance – Ordförande Acting 4 Change, Linda Ohlsson*

 

Långvågssändaren startas – Ordförande Alexander GVV, Jan Steinbach

Fredsmeddelande skickas** (19.00 CET)

 

Konsert med Kilimandiarou

 

Välkommen till en kväll i gemenskapens- och fredens tecken!

 

*Mer info om Acting for Change finns här www.actingforchange.org

 

**Världsarvet Grimeton är ett levande kulturarv. Alla sändningar med långvågssändaren från 1924 är därför preliminära och kan komma att ställas in med kort varsel.

 

Arrangemanget möjliggörs med hjälp av projektmedel från Varbergs kommun.