Grimeton Radiostation – ett världsarv

… när han Norén gjorde upp med en bonde, det tog sån himla tid. Där stod dom å stampa. Så att det stampa ihop marken, sa dom. Så när bonden sen skulle plöja så va där för hårt så att plogen flög upp.

När ingenjör Norén för snart hundra år sedan stövlade omkring över de halländska markerna, bjöds på supar och punsch av bönderna, och letade efter den perfekta platsen för en ny radiostation, kunde han förmodligen inte ens i sin vildaste fantasi ana att radiostationen åttio år senare betraktades som så unik att den utnämndes till världsarv. Idag lockar besöksmålet folk från jordens alla hörn som vill veta mer om världens enda fungerande långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem. Eller med andra ord, världens största sms-maskin!

 

Grimeton är ett levande teknikarv av global betydelse. Det används i dag för kommersiell trådlös kommunikation och förbinder därigenom dåtid med nutid. Våra kunniga guider brinner för att på ett roligt och underhållande sätt berättar om radiostationen, dess historia, nutid och framtid. Det finns olika visningar och aktiviteter att välja mellan. Alla med syfte att på ett upplevelsebaserat sätt förmedla vårat gemensamma världsarv.

 

Läs mer om världsarvet och radiostationen här.