Kodknäckaren

Ett utmanande uppdrag för hela familjen eller de lite äldre!

 

Upplev en spännande jakt efter morsesignaler, använd siffernycklar och tyd kodade meddelanden med samma metoder som ”The Codebreakers” använde under andra världskriget.

 

Utmana dig själv eller hela familjen på Kodknäckaren.  Spana och lyssna dig fram till sändare som klurigt placerats ut runt Radiostationen. Vilka bokstäver döljer sig bakom morsesignalerna? Men inte nog med det. Meddelandet har även krypterats så nu krävs en skarp hjärna för att kunna skapa rätt siffernyckel och lösa det chiffrerade meddelandet. Du använder samma metoder som kodknäckarna under andra världskriget i superhemliga Bletchley Park.

 

Uppdraget

En katastrofsituation har inträffat och dagens högteknologiska datorkommunikationssystem har kraschat. Sveriges kungliga telegrafverk har akut behov av skickliga telegrafister och kryptoanalytiker som med sina skarpa hjärnor kan lösa det chiffrerade morsemeddelandet som skickats med hjälp av långvågssändare. Ett meddelande som om det blir läsbart kan rädda världen. Ett uppdrag som görs i fyra steg. Antar du utmaningen?

 

Fakta

När: Genomförs på plats under ordinarie Världsarvets öppettider.

Längd: Ett uppdrag i tre steg som tar ca 60 minuter, Kodknäckaren sker utom- och inomhus

Kostnad: 80 kronor per paket. En till tre personer rekommenderas per paket. Ett paket innehåller en mottagare och ett kryptohäfte.

Rekommenderad ålder: 15 år och uppåt

Önskas aktiviteten utföras utanför ordinarie öppettider eller i större grupp kontaktas Världsarvet Grimeton för mer information.