Mer att göra

Det finns många olika sätt att uppleva Världsarvet Grimeton på. Platsen erbjuder äventyrliga aktiviteter för alla åldrar – utforska radiostationen på ett detektivuppdrag eller delta på en spännande jakt efter morsesignaler!

Världsarvet Grimeton kan upplevas på olika sätt, men bäst görs detta genom platsens olika edutainmentbaserade aktiviteter, alltså upplevelser med ett lärande i botten. Aktiviteterna äger rum både inomhus och utomhus och de flesta Vad sägs om att leta efter ledtrådar för att lösa mysteriet med radioskuggan, jaga morsesignaler eller tyda hemligt kodade meddelanden?

Upplev på egen hand eller i grupp.

RADIOSKUGGAN

Ett fartfyllt och listigt äventyr
bara för barn!

En spion har tagit sig in på radiostationen och stulit en superviktig del från långvågssändaren. Vi kan inte längre skicka livsviktiga meddelande till USA. Hjälp oss ta fast spionen!

Om Radioskuggan

Radioskuggan är ett äventyr som utspelar sig på radiostationen i Grimeton. Barnen beger sig på en spännande jakt i gömda vrår för att genom ledtrådar i hemliga lådor lista ut vem som ligger bakom stölden. Listar barnen ut vem spionen är kan radiostationen få igång sändaren och återigen börja sända de livsviktiga telegrammen.

 

Uppdraget

En spion har tagit sig in på radiostation och stulit en superviktig del från långvågssändaren. All telegramtrafik till USA står stilla! Du måste ta fast spionen! Men vem är spionen? Kan du vara tyst som en mus och smyga för att inte bli upptäckt? Kan du hitta de hemliga lådorna? Kan du med hjälp av ledtrådarna lösa mysteriet? Antar du utmaningen?

 

Fakta

När: Genomförs på plats under ordinarie Världsarvets öppettider.

Längd: Ett uppdrag som tar ca 30 minuter, Radioskuggan sker utom- och inomhus

Kostnad: Ingår i entrébiljetten (70 kr för barn och ungdom 6-15 år)

Rekommenderad ålder: 6 – 12 år

Önskas aktiviteten utföras utanför ordinarie öppettider eller i större grupp kontaktas Världsarvet Grimeton för mer information.

MORSEJAKTEN

Ett spännande och småklurigt äventyr för hela familjen eller de lite yngre!

Upplev en spännande jakt efter morsesignaler! Spana och lyssna dig fram till sändare som klurigt placerats ut runt Radiostationen.

Om Morsejakten

Utmana dig själv eller hela familjen och gå på Morsejakt där morsealfabetet fungerar som ett andra språk. Dagens tekniska anordningar gör kommunikationen snabb men sårbar. En skicklig morsetelegrafist kan därför bli ovärderlig och kanske den enda som kan se till att människorna kan fortsätta kommunicera snabbt och att budskapet oförvanskat kommer fram. Välkommen ut på en spännande och lite småklurig Morsejakt!

 

Uppdraget

Runt radiostationen har morsesändare klurigt placerats ut. Nu gäller det att med hjälp av en mottagare leta, lyssna och lösa uppdragen. Du väljer själv om du vill göra ett uppdrag eller alla tre. Antar du utmaningen?

 

Fakta

När: Genomförs på plats under Världsarvets ordinarie öppettider

Längd: Ca 30 – 40 minuter, Morsejakten sker utomhus

Kostnad: 80 kronor per paket. En till tre personer rekommenderas per paket. Ett paket innehåller en mottagare och en morsekarta.

Rekommenderad ålder: från 6 år och uppåt

Önskas aktiviteten utföras utanför ordinarie öppettider eller i större grupp kontaktas Världsarvet Grimeton för mer information.

KODKNÄCKAREN

Ett utmanande uppdrag för hela familjen
eller de lite äldre!

Upplev en spännande jakt efter morsesignaler, använd siffernycklar och tyd kodade meddelanden med samma metoder som ”The Codebreakers” använde under andra världskriget.

Om Kodknäckaren

Utmana dig själv eller hela familjen på Kodknäckaren.  Spana och lyssna dig fram till sändare som klurigt placerats ut runt Radiostationen. Vilka bokstäver döljer sig bakom morsesignalerna? Men inte nog med det. Meddelandet har även krypterats så nu krävs en skarp hjärna för att kunna skapa rätt siffernyckel och lösa det chiffrerade meddelandet. Du använder samma metoder som kodknäckarna under andra världskriget i superhemliga Bletchley Park.

 

Uppdraget

En katastrofsituation har inträffat och dagens högteknologiska datorkommunikationssystem har kraschat. Sveriges kungliga telegrafverk har akut behov av skickliga telegrafister och kryptoanalytiker som med sina skarpa hjärnor kan lösa det chiffrerade morsemeddelandet som skickats med hjälp av långvågssändare. Ett meddelande som om det blir läsbart kan rädda världen. Ett uppdrag som görs i fyra steg. Antar du utmaningen?

 

Fakta

När: Genomförs på plats under ordinarie Världsarvets öppettider.

Längd: Ett uppdrag i tre steg som tar ca 60 minuter, Kodknäckaren sker utom- och inomhus

Kostnad: 80 kronor per paket. En till tre personer rekommenderas per paket. Ett paket innehåller en mottagare och ett kryptohäfte.

Rekommenderad ålder: 15 år och uppåt

Önskas aktiviteten utföras utanför ordinarie öppettider eller i större grupp kontaktas Världsarvet Grimeton för mer information.