Öppettider

Kafé Gnistan

Radiokakor och kaffe

Njut av gott fika på marknivå i Kafé Gnistan. Sitt inne i vårt besökscentrum, på uteserveringen eller varför inte på en picknikfilt i gröngräset intill hinderbanan. Vi erbjuder allt från ekologiskt/fair trade-kaffe och te, drycker, till glass och lokalproducerade bakverk.

Vårt kafé har fått sitt namn efter smeknamnet på de kvinnliga telegrafisterna som kallades ”Gnista”. Att fika har varit lika viktig här i Grimeton då som det är nu. Förr om somrarna sågs mastmålarna sitta och dingla med benen uppe i Grimetonmasterna. Bredvid sig i sittkorgen hade de skrapor, stålborstar, färg, penslar – och matlådan. När det var tid för paus dukades kaffekoppen upp på närmaste stålbalk. Med färgstänk som extra pålägg på smörgåsen njöt de av en stunds välförtjänt vila med fantastisk utsikt.

”Lunchrasten mitt på dagen togs uppe i masten. Trots att det blåste så njöt man av utsikten som var fantastisk. Vid klart väder såg man ända till Anholt.”

Sikta stenugnsbageri huserar i en gammal ladugård strax utanför Varberg. Till världsarvet levereras färska bakverk producerade på rena råvaror som är noga utvalda med minsta möjliga avtryck på miljön.
Spiseriet hittas strax utanför Varberg och inriktar sig på det nordiska köket, lokala råvaror, traditionella tillagningsmetoder och hållbarhet. Vid förfrågan levereras luncher samt middagar till världsarvet.

Radioaffären

Laddad med prylar

I samma byggnad som kaféet ligger vår egen lilla butik, Radioaffären. Där kan du hitta allt från historiska böcker och souvenirer från Grimeton till kluriga pyssel för de minsta smartingarna.