Öppettider

Klätterskiftet

En magkittlande upplevelse 

Klätterskiftet 1595 kr

Utmana dig själv och gör som mastarbetarna vid Grimeton Radiostation gjort sedan 1920-talet. Att klättra upp för ett av de 127 meter höga antenntornen är det ultimata äventyret.

 
Du som är innehavare av presentkort ringer 0340-67 41 90 eller mailar info@grimeton.org för att boka din klättring. Lediga datum ser du genom att klicka på knappen KÖP BILJETTER ovan.

”Rör dig sakta. Titta noga var du är. Känn att du har fäste där du sätter foten. För spring inte omkring å fjanta å hoppa. Det går aldrig.”

Den gyllene grundregeln sedan 1924

Två helt vanlig Grimetonbor i
jämförelse med tornen

127 mäktigt höga metrar
Äventyret börjar redan på långt håll med det mäktiga första intrycket – i öster syns de sex antenntorn som stolt reser sig upp ur det halländska landskapet. De öppna vidderna ger en känsla av rymd, lätthet och luftighet och bjuder på en historisk och kulturell resa från botten till toppen av de ikoniska antenntornen. Ett världsarv i världsklass! Vi utrustar dig med allt som behövs i säkerhetsväg. Ta bara med solglasögon, bekväma skor och en känsla för äventyr!
Klättra tillsammans
Du klättrar i en liten grupp tillsammans med certifierad guide, tillika klätterledare, uppför ett av antenntornen. Upplevelsen utgår från världsarvets besökscentrum och fortsätter till verkstan, där arbetsdagen för arbetarna inleddes förr i tiden. Här förbereds du inför klättringen. Hjälm och säkerhetsutrustning finns redo och guiden håller en säkerhetsgenomgång innan start, något som inte var förunnat mastarbetarna under förra seklet. Mer om arbetarna och deras historia kommer du få höra under upplevelsen. Liksom historien om vad som hände Håkan, ett av barnen som bodde i närheten av radiostationen och som en tidig morgon för några decennier sedan bestämde sig för att klättra upp i ett av tornen med två hönor för att se om de kunde flyga.
FEM SAKER ATT KÄNNA TILL INNAN KLÄTTRINGEN

Din hälsa och säkerhet är viktig. Det är fysiskt krävande att klättra så en grundförutsättning är god fysik och förmåga att klättra självständigt. Personer som är gravida, har hjärt-kärlsjukdomar, andningssvårigheter, stark höjdrädsla eller yrsel bör inte delta i denna upplevelse. Var därför uppriktig med ditt hälsotillstånd. Allt för att ditt välbefinnande inte ska äventyras. Alla former av berusningsmedel är förbjudna före och under deltagandet.

Förbered dig inför klättringen. Tänk på att det ofta är blåsigare och kallare längst upp i toppen av tornet. Därför rekommenderas bekväma och oömma kläder-efter-väder enligt lager-på-lager-principen. På plats finns hjälm, säkerhetsselar och handskar. Vill du ha egna handskar går det bra. Ha bekväma skor med fast/hård sula som greppar bra. Undvik skor med platta eller glatta sulor som t.ex. sneakers. Välj i stället t.ex. gymnastikskor, trekking- eller vandringsskor (inte pjäxor).Väljer du shorts, tänk på att ha långa shorts som går till knäna.

Låsningsbara förvaringsutrymmen. På plats finns möjlighet att kostnadsfritt låsa in personliga tillhörigheter, inklusive mobiltelefon, kamera och GoPros. Våra klätterguider kommer att fota dig under klättringen. Ur säkerhets- och trygghetssynpunkt är kameror, videoutrustning liksom trådlösa enheter förbjudna under klättringen.

Gränser för ålder, vikt och omfång. Åldersgräns för Klätterskiftet är 16 år. Ungdomar som inte fyllt 18 år måste ha med en ansvarig vuxen på plats. Ansvarig vuxen kan ansvara för max tre barn. Läs mer i vår guide ‘För vårdnadshavare‘ nedan. Minimivikt är 50 kg och maxvikt 120 kg. Klättring sker i originalkonstruktion där de invändiga måtten på stegen med dess bågskydd har ett djup på 490 mm och en bredd på 740 mm.

Klättringen är väderberoende. Klättringen genomförs i de flesta väder, t.ex. är regn och dimma inget hinder. Tänk på att klä dig rätt så att du håller dig torr och har skor som greppar bra. Vi älskar att klättra men kommer att ställa in klättringen vid händelse av kraftig vind, åska eller andra händelser utanför vår kontroll. I din bokningsbekräftelse får du mer information om vad som gäller för just din klättring. Vid inställd klättring erbjuds i första hand ombokning till nytt datum och i andra hand 100 % återbetalning.

CERIFIERING OCH SÄKERHETSSYSTEM

Världsarvets klätterguider, tillika klätterledare, är alla certifierade och väl utbildade i räddning-och evakuering på hög höjd. Utrustningen som används är godkänd och certifierad av Cresto, ett internationellt företag som specialiserat sig på professionellt höghöjdsarbete. Certifierings- och årliga kontroller följer högsta internationella regelverk. Allt för att skapa en trygghet och positiv upplevelse hos våra besökare.

Klättringen sker i antenntornens originalkonstruktion där fallskyddssystem finns installerat. Deltagarna blir inkopplade i fallskyddssystemen på marknivå och kopplas inte ur förrän efter genomförd klättring vid återkomst till marknivå igen. Deltagarna behöver inte ha någon erfarenhet av klättring tidigare.

Vid besökstillfället informeras alla deltagare i hur utrustningen fungerar och hur den används. Alla utrustas med säkerhetsanordningar som hjälm, handskar, säkerhetssele och övrig fallskyddsutrustning. Klätterskiftet är en helhetsupplevelse, från guidning till själva klättringen.

HÖJDRÄDSLA

Världsarvet Grimetons antenntorn är ett välkänt landmärke. Många har sett de sex T-formade ståltornen som stolt sträcker sig 127 m rakt upp i luften. Föreställ dig den vidunderliga utsikten uppe i tornet, över till Anholt, ner till marken där radiostationen ser ut som en liten sockerbit omgiven av åkrar och kyrktorn. Har tanken fyllt dig med glädje eller gjort dig kallsvettig?

Kanske har du föreställt dig hur det skulle vara att arbeta uppe i tornen, eller att bara klättra vid ett speciellt tillfälle? En familjemedlem som blir tonåring, en jubileumsfest eller en upplevelse med bästa kompisen eller gänget? Eller kanske finns världsarvets antenntorn på din ”Bucket list” och känslan av att uppleva ett kittlande, autentiskt äventyr som inte bara ger kunskap utan också stärker självkänslan. Ytterst få är de som inte känt sig knäsvaga inför en klättring i antenntornet, men efter en klättring nått ett livsmål och blivit av med eller fått minskad höjdrädsla på köpet. Du är inte ensam om att känna rädsla inför höga höjder. Det är snarare normalt och något sunt, skulle vi vilja påstå.

Akrofobi, höjdrädsla, är vanligt. Många av radiostationens mastarbetare visste inte om de skulle lyckas uppbåda det mod som krävdes för att sätta foten på stålstegens första trappsteg. Men, till skillnad från mastarbetarna som klättrade på egen hand finns vi för att stötta dig före, under och efter klättringen. Vi svarar på dina frågor, visar hur säker klättringen är, håller dig närvarande mentalt och hjälper dig till att fokusera på det ultimata priset – att utmana och övervinna din rädsla.

Vi gläds med våra klättrare som vågar möta sin rädsla. Stiger pulsen bara vid tanken? Underskatta inte dig själv. Med stöd och support från oss och från nära och kära på marken kommer du att bli förvånad över vad du kan göra!

127

Projektet Toppläge

Klätterskiftet togs fram i projektet Toppläge och hade inte varit möjligt utan generöst stöd från Sparbanksstiftelsen, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och LLUH (Lokalt Ledd Utveckling Halland). Läs mer