Öppettider

SAQ

Ett stycke levande historia

 

 

 

I sändarsalen på Grimeton Radiostation finns SAQ, världens enda kvarvarande fullt fungerande maskinsändare från 1920-talet, eller med andra ord världens största sms-maskin! Ett unikt monument över vägen till det trådlösa samhället.

 

 

Då långvågssändaren i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag i världen, innebär det att du i Grimeton kan bevittna något som inte kan ses någon annanstans. En minst sagt unik upplevelse. Sändarsystemet i sändarsalen är inte bara ett bevis på sann ingenjörskonst som gör sig fullt fungerande än idag drygt 100 år efter dess installation, systemet är också ett estetiskt mästerverk med wow-faktor utan dess like. 
För många kan de stora maskinerna och deras betydelse vara svåra att få grepp om. Att gå med på en guidad tur av stationen brukar dock kunna råda bot. Våra duktiga guider finns här för att du ska få svar på just det du undrar över.
Vill man verkligen dyka ner på djupet i hur sändarens olika delar fungerar och samverkar finns möjligheten att boka en teknisk visning. Här behandlas allt som du kan tänkas vilja veta om SAQ:s tekniska aspekter och lite till. Använd formuläret nedan för att skicka en visningsförfrågan.
 

 

Minst 10 år. Detta både ur synpunkten av slitning och modernitet.”

Svaret som RCA:s representant gav på frågan om Alexandersonsändarnas livslängd

Trots att SAQ börjar närma sig hundra så är den än idag en fullt fungerade sändare. Därmed är det också möjligt att vara med vid en uppstart av maskineriet. Dessa arrangeras i samarbete med vänföreningen Alexander GVV och sker under sommaren. De kan också bokas för enskilda grupper.
Ta chansen att inte bara se utan framförallt höra och känna hur det var att kommunicera trådlöst för snart hundra år sedan!En radiosändare är inte mycket utan en antenn. Vi är därför glada att kunna erbjuda möjligheten för besökare att klättra upp i ett av de sex torn som uppfördes för att bära upp den multipelantenn som skulle stråla ut SAQ:s meddelanden över Atlanten. Att befinna sig 127 meter över marken ger ett minst sagt annorlunda perspektiv på Grimeton Radiostation.
En världsunik upplevelse
Efterfrågar du en världsunik upplevelse? SAQ är världens enda kvarvarande långvågssändare och dessutom fullt fungerande än idag, trots att den togs i drift för drygt 100 år sedan. Det innebär att du kan lära dig mer om systemet antingen via olika guidade visningar eller via en sändarstart. Besök världsarvet under ordinarie öppettider eller skicka en privat visningsförfrågan i formuläret nedan. 

Visningsförfrågan

  • Fikaönskemål gäller för minimum 10 deltagare