Säkerhet innan klättring i Grimeton
1.
Din hälsa och säkerhet är viktig.
Det är fysiskt krävande att klättra så en grundförutsättning är god fysik och förmåga att klättra självständigt.
Personer som är gravida, har hjärt-kärlsjukdomar, andningssvårigheter, stark höjdrädsla eller yrsel bör inte delta i denna aktivitet.
Var därför uppriktig med ditt hälsotillstånd. Allt för att din säkerhet inte ska äventyras. Alla former av berusningsmedel är förbjudna före och under deltagandet.
2.
Förbered dig inför klättringen.
Tänk på att det ofta är blåsigare och kallare längst upp i toppen av tornet. Därför rekommenderas bekväma och oömma kläder-efter-väder enligt lager-på-lager-principen. På plats finns hjälm, säkerhetsselar och handskar. Vill du ha egna handskar går det bra. Ha bekväma skor med fast/hård sula som greppar bra. Undvik skor med platta eller glatta sulor som t.ex. sneakers. Välj i stället t.ex. gymnastikskor, trekking- eller vandringsskor. Innan du anländer till din klättring är det bra att ha ätit en rejäl frukost och druckit vatten.
3.
Låsbara förvaringsutrymmen.
På plats finns möjlighet att kostnadsfritt låsa in personliga tillhörigheter.
Våra klätterguider kommer att fota dig under klättringen.
Ur säkerhets- och trygghetssynpunkt är kameror, videoutrustning liksom trådlösa enheter förbjudna under klättringen.
4.
Gränser för ålder, vikt och omfång.
Åldersgräns för Klätterskiftet är 15 år. Ungdomar som inte fyllt 18 år måste ha med en ansvarig vuxen på plats. Ansvarig vuxen kan ansvara för max tre barn.
Minimivikt är 50 kg och maxvikt 120 kg.
Klättring sker i originalkonstruktion där de invändiga måtten på stegen med dess bågskydd har ett djup på 490 mm och en bredd på 740 mm.
5.Klättringen är väderberoende.
Klättringen genomförs i de flesta väder, t.ex. är regn och dimma inget hinder. Tänk på att klä dig rätt så att du håller dig torr och har skor som greppar bra.
Vi älskar att klättra men kommer att ställa in klättringen vid händelse av kraftig vind, åska eller andra händelser utanför vår kontroll.
Vid inställd klättring erbjuds i första hand ombokning till nytt datum och i andra hand 100 % återbetalning. Även om målet för alla våra turer upp i tornet är att komma upp och ut på tvärarmen finns det inga garantier för att detta är möjligt under alla klättertillfällen.
En klättring till tornets hissplatta erbjuder samma fina utsikt och upplevelse och är att likställa med en fullbordad klättring och ersätts ej.
Certifiering och säherhetssystem
Världsarvets klätterguider, tillika klätterledare, är alla certifierade och väl utbildade i räddning-och evakuering på hög höjd. Utrustningen som används är godkänd och certifierad av AAK Safety, ett internationellt företag som specialiserat sig på professionellt höghöjdsarbete. Certifierings- och årliga kontroller följer högsta internationella regelverk. Allt för att skapa en trygghet och positiv upplevelse hos våra besökare.
Klättringen sker i antenntornens originalkonstruktion där fallskyddssystem finns installerat. Deltagarna blir inkopplade i fallskyddssystemen på marknivå och kopplas inte ur förrän efter genomförd klättring vid återkomst till marknivå igen. Deltagarna behöver inte ha någon erfarenhet av klättring tidigare.
Vid besökstillfället informeras alla deltagare i hur utrustningen fungerar och hur den används. Alla utrustas med säkerhetsanordningar som hjälm, handskar, säkerhetssele och övrig fallskyddsutrustning.
Höjdrädsla
Världsarvet Grimetons antenntorn är ett välkänt landmärke. Många har sett de sex T-formade ståltornen som stolt sträcker sig 127 m rakt upp i luften. Föreställ dig den vidunderliga utsikten uppe i tornet, över till Anholt, ner till marken där radiostationen ser ut som en liten sockerbit omgiven av åkrar och kyrktorn. Har tanken fyllt dig med glädje eller gjort dig kallsvettig?
Kanske har du föreställt dig hur det skulle vara att arbeta uppe i tornen, eller att bara klättra vid ett speciellt tillfälle? En familjemedlem som tar studenten, en jubileumsfest eller en upplevelse med bästa kompisen eller gänget? Eller kanske finns världsarvets antenntorn på din ”Bucket list” och känslan av att uppleva ett kittlande, autentiskt äventyr som inte bara ger kunskap utan också stärker självkänslan. Ytterst få är de som inte känt sig knäsvaga inför en klättring i antenntornet, men efter en klättring nått ett livsmål och blivit av med eller fått minskad höjdrädsla på köpet. Du är inte ensam om att känna rädsla inför höga höjder. Det är snarare normalt och något sunt, skulle vi vilja påstå.
Akrofobi, höjdrädsla, är vanligt. Många av radiostationens mastarbetare visste inte om de skulle lyckas uppbåda det mod som krävdes för att sätta foten på stålstegens första trappsteg. Men, till skillnad från mastarbetarna som klättrade på egen hand finns vi för att stötta dig före, under och efter klättringen.
Vi svarar på dina frågor, visar hur säker klättringen är, håller dig närvarande mentalt och hjälper dig till att fokusera på det ultimata priset – att utmana och övervinna din rädsla.
Vi gläds med våra klättrare som vågar möta sin rädsla. Stiger pulsen bara vid tanken? Underskatta inte dig själv. Med stöd och support från oss och från nära och kära på marken kommer du att bli förvånad över vad du kan göra!