Upplev världsarvet

Oavsett om du är intresserad av teknik, historia eller bara är ute efter en upplevelse utöver det vanliga är Världsarvet Grimeton utflyktsmålet för dig! På denna unika plats finns aktiviteter för hela familjen. Delta på en visning med guide eller fördjupa dig på egen hand i världsarvets informativa och interaktiva utställningar.

Grimeton Academy innehåller en mängd utmaningar som skapar skratt på plats och minnen för livet. Är du ute efter en unik och autentisk upplevelse där alla sinnen inkluderas, kan vi rekommendera klättringen i ett av de 127 meter höga antenntornen. Vill du istället stanna på marken, eller kanske till och med gå under jord för ett spännande uppdrag finns världsarvets Escape Room Operation Palmqvist. Efter allt skoj kan ni ta en gofika i Kaféet och en shoppingtur i Butiken. Välkomna!

Entrébiljett – så funkar det

Med entrébiljetten får du tillgång till Sändarsalen, Utställningen och Grimeton Academys uppdragsfolder.
Separata biljetter köps för visningarna, klättringen och Escape Room. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats i Besökscentrum.

Självincheckning

Upplev ett mer stillsamt världsarv och om du har tur, helt för dig själv genom att köpa en självincheckningsbiljett. Biljetten ger dig tillgång till Sändarsalen och Utställningen under dagar som inte omfattas av våra ordinarie öppettider.

Boka gruppvisning och klättring

Det är även möjligt att boka ett privat gruppbesök. Boka en visning med egen guide, klättra med företagsgruppen i antenntornet eller lös problem med vännerna i världsarvets Escape Room.

Upplev och utforska

Sändarsalen

I Sändarsalen finns världens enda Alexandersonsändare från 1920-talet. Genom bildmaterial, föremål och interaktiva stationer kan du få nya perspektiv på den äldre tekniken som är föregångaren till den trådlösa teknik vi nyttjar idag.

Ingår i entrén

Utställningen

I Utställningen får du nyckla morsesignaler, lyssna till fladdermöss och jämföra dina kommunikationskostnader med 1920-talets. En mix av upplevelser som tillsammans skapar förståelse för radiostationens roll i framväxten av det moderna trådlösa samhället.

Ingår i entrén

Radiobyschan

Radiobyschan är världsarvets amatörradiostation med anropssignal SK6SAQ. När den bemannas av våra ideella operatörer är du välkommen in.

Sporadiskt öppet

Promenaden

På området finns en tillgänglighetsanpassad promenadslinga som tar dig ut till första antenntornet. På området finns informationsskyltar som förmedlar olika historier om platsen.

Ingår i entrén

Utomhusaktivitet

Utmana och äventyra

Övning Falköga

Med vinden- samt en och annan tornfalk som sällskap får deltagarna uppleva hur det är att klättra upp för antenntornets originalstege. Övning Falköga är en svindlande höghöjdsövning 127 meter ovan mark.

Från 16 år

Utomhusaktivitet

Hälsoinformation finns

Operation Palmqvist

I världsarvets Escape Room löser ni en mängd klurigheter på tid för att avvärja det överhängande hotet. Har ni vad som krävs för att rädda Sverige?

Från ca 9 år

Signalspaning

– Lanseras snart

Signalspaning sätter dina morsekunskaper på prov. På träningsområdet finns dolda sändare och med hjälp av en radiomottagare ska du snappa upp signalerna och avkoda dem. Vad är det hemliga budskapet?

Ingår i entrén

För barn och vuxna

Utomhusaktivitet

Kontrollen

I Kontrollen sätts dina fysiska kunskaper på prov. I tre steg får du testa din syn, styrka och balans. Något som mastarbetarna utfört i Grimeton sedan 1920-talet.

Ingår i entrén

För barn

Utomhusaktivitet

Sabotaget

– Lanseras snart

För att undvika förstörelse på området behöver du vara observant. I Sabotaget sätts dina spionkunskaper på prov. Genom att finna de dolda ledtrådarna som spionen lämnat efter sig, kan du lista ut vem som ligger bakom sabotaget.

Ingår i entrén

För barn och vuxna

Utomhusaktivitet

Guidade visningar

Dagskiftet

Genom att gå med på Dagskiftet får du veta mer om Grimeton Radiostation och anledningen till att den blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista 2004.

Från ca 6 år

Tekniska skiftet

Under Tekniska skiftet håller guiden en genomgång av den unika Alexandersonsändaren, föregångaren till dagens trådlösa kommunikationsteknik.

Från 15 år

Sändarstart

Delta på en Sändarstart där de skickliga operatörerna väcker den gamla alexandersonsändaren till liv.

Hälsoinformation finns

Äta och mötas

Butik

Butiken är välfylld med prylar som knyter an till radiostationen och våra olika aktiviteter. Butiken är tillgänglig de dagar som världsarvet ordinarie öppethålls.

Kafé

Fika i världsarvets kafé, där det erbjuds allt från energiladdade, drömmiga och platsspecifika bakverk till en enklare lunchbricka i Grimeton anda. Kafét är tillgängligt de dagar som världsarvet ordinarie öppethålls.

Reception

I besökscentrum finns personalen för att svara på frågor och rekommendera upplevelser som passar just dig. Här kan du även köpa entrébiljetter och biljetter till våra övriga aktiviteter i mån av plats.

Elgrill

Grilla din medhavda matsäck eller njut av världsarvets grillpaket. Elgrillen finns i anslutning till besökscentrum.

Fånga vår gröna laser – och ta en bild!

Från världsarvets antenntorn synliggör konstverket Transmission radiostationens imaginära kommunikation. Grön laser i form av varierande vågor och frekvenser förmedlar meddelanden i morsealfabetets intervaller. Ljuset som syns på flera mils avstånd förmedlar budskap som bygger på UNESCO:s arbete för fred och människors lika värde. Peace. Friendship. Freedom. Equality. Life. Love.
Konstverket syns vid några tillfällen varje år och under dygnets mörka timmar. Det är skapat av konstnären Aleksandra Stratimirovic och är ett permanent verk som ägs av Varbergs kommun. Fotograf: Natalie Greppi.

Om du fångar det på bild med din kamera så glöm inte att posta din upplevelse på sociala medier, taggade med #transmissiongrimeton och @worldheritagegrimeton så ser vi ditt budskap!

 

Skola, konferens, stora grupper

Världsarvet välkomnar skolklasser och grupper året om. Ta lektionen till nya höjder, konferera i en inspirerande och autentisk miljö eller gå med på en privat visning med guide. Möjligheterna är många!

Mer om Skola

Konferens på Grimeton

Gruppbokningar