Övning Falköga

Under andra världskriget rådde ökad beredskap på radiostationen. Förutom att patrullera området och uppföra skyddsrum, fördes även en utkikspost upp i det första antenntornet. Ur en smal springa kunde höghöjdsvakten spana efter märklig aktivitet på området och undanröja potentiella hot i god tid.

Med vinden- samt en och annan tornfalk som sällskap får deltagarna uppleva hur det var att bege sig upp på hög höjd för ett riskfyllt uppdrag. Övning Falköga är en svindlande höghöjdsövning 120 meter ovan mark där dina förmågor, syn, styrka och balans, sätts på prov.

Praktisk information

Övning Falköga äger rum på lördagar under sommaren (jun – sep).

Aktiviteten startar med en samling och genomgång i Besökscentrum. Vi utrustar dig sedan med allt som behövs i säkerhetsväg innan vi beger oss upp för stegen. Under hela aktiviteten sitter deltagarna förankrade i säkerhetssystemet. Klätterguiderna finns med under hela upplevelsen.

Du som är innehavare av ett presentkort utfärdat innan år 2022 ringer 0340-67 41 90 eller mailar info@grimeton.org för att boka din klättring.

Har du köpt presentkort efter 2022 kan du lösa in presentkortet direkt i den digitala biljettshopen.

Klättra tillsammans

Du klättrar i en liten grupp tillsammans med certifierad guide, tillika klätterledare, uppför ett av antenntornen.

Upplevelsen utgår från världsarvets besökscentrum och fortsätter till verkstan, där arbetsdagen för arbetarna inleddes förr i tiden.

Här förbereds du inför klättringen. Hjälm och säkerhetsutrustning finns redo och guiden håller en säkerhetsgenomgång innan start, något som inte var förunnat mastarbetarna under förra seklet.

Mer om arbetarna och deras historia kommer du få höra under upplevelsen. Liksom historien om vad som hände Håkan, ett av barnen som bodde i närheten av radiostationen och som en tidig morgon för några decennier sedan bestämde sig för att klättra upp i ett av tornen med två hönor för att se om de kunde flyga.

Bra att veta

Antal
Max 12 deltagare

Ålder
16 år. Ungdomar som inte fyllt 18 år måste ha med en ansvarig vuxen på plats.

Tidsåtgång
ca 3h

Tillgänglighet
Minimivikt är 50 kg och maxvikt 120 kg. Klättring sker i originalkonstruktion där de invändiga måtten på stegen med dess bågskydd har ett djup på 490 mm och en bredd på 740 mm.

Klädsel
Bekväma och oömma kläder-efter-väder enligt lager-på-lager-principen rekommenderas. Du bör ha långärmad tröja eller jacka samt långa byxor. 
På plats finns hjälm, säkerhetsselar och handskar. Vill du ha egna handskar går det bra. Ha bekväma skor med fast/hård sula som greppar bra. Undvik skor med platta eller glatta sulor som t.ex. sneakers. Välj i stället t.ex. gymnastikskor, trekking- eller vandringsskor.

Språk
Säkerhetsgenomgången kan hållas på såväl svenska som engelska.

Berusningsmedel
Vi tillåter inga deltagare att klättra som tagit någon form av berusningsmedel.