Våra kompisar

Sedan utnämningen till världsarv har Grimeton Radiostation genomgått en rad förändringar. Från att tidigare enbart varit en kommersiell radiostation, otillgänglig för allmänheten, är den idag en öppen anläggning med en lång rad aktiviteter utöver den alltjämt viktiga radioverksamheten. Detta utvecklingsarbete möjliggörs tack vare en mängd olika aktörer som bidrar till tillgänglig- och levandegörandet av platsen. De stadigvarande och största bidragsgivarna skulle vi inte kunna vara utan. Men också lokala samarbeten för övernattning gör platsen ännu mer fantastisk.

Stöttepelare

Alla bidrag och donationer går oavkortat till bevarandet av radiostationen och små som stora bidrag välkomnas. Även som privatperson, familj eller mindre företag kan man därför göra skillnad.

Genom att köpa en stöttepelare i hinderbanans palissad är du med och bidrar till olika utvecklingsprojekt på platsen, där hinderbanan är ett sådant projekt som genomförts, dessutom lämnar du ditt avtryck i historien genom att ett namngivet plakett sätts upp.

En stolpe med ett personnamn 500kr

En stolpe med ett familjenamn 1000kr

En stolpe med företagsnamn 5000kr

(Maxantal tecken för alla stolpar är 25 st inkl. blanksteg)

Du kan antingen swisha till 123 524 46 45 eller göra en bankgirobetalning till 5597-9736, ange namn som ska stå på stolpen som meddelande. 

Partnerskap och finansiering

Världsarven tillhör oss alla och för att alla ska kunna känna tillhörighet samt att platserna ska förbli intressanta och relevanta är det viktigt att många deltar i arbetet. Världsarvet Grimeton jobbar på olika sätt för att inkludera en variation av aktörer.

Årligen hålls bland annat en informationsträff för bygdens invånare där kommande årsplaner presenteras men där det också bjuds in till diskussion, åsikter och idéer.

Workshops hålls med skolvärlden och andra underrepresenterade besöksgrupper för att på olika sätt kunna bemöta de behov som finns där.

Utifrån dessa tillställningar utformas sedan aktiviteter på olika nivå och kunskapsgrad.

På världsarvet genomförs också en rad olika evenemang och samarbeten med kulturutövare för att kunna erbjuda en varierande programverksamhet över hela året som lockar olika målgrupper.

Utvecklingsarbetet finansieras med hjälp av företag, organisationer, privatpersoner och andra som på olika sätt vill stötta denna unika plats vilket i längden bidrar till dess bevarande.

Desto fler bidragsgivare desto större blir även möjligheterna för att utveckla och levandegöra platsen.

Då vi vet att anledningarna till att samarbeta med oss är många ser vi fram emot att höra av er för att se var just vi kan mötas.

”Ett världsarv tillhör alla! Därför känner vi på Varbergs Sparbank en stor stolthet och självklarhet över att vara en långsiktig partner till Världsarvet Grimeton. Under kommande fem år bidrar vi genom Sparbanksstiftelsen med 15 miljoner kronor för att Grimeton ska bli en besöksdestination som passar alla åldrar. Vi bidrar till aktiviteter som gör det möjligt för oss alla att förstå betydelsen av Grimeton och vår gemensamma historia. Vi tror också att Grimetons utveckling tillför mycket för en mer levande landsbygd. Tack för det fina jobb ni gör med att bevara och berätta vår gemensamma historia.”

Jan-Inge Lyckberg, Verkställande Tjänsteman Sparbanksstiftelsen Varberg

”Radiostationen i Grimeton är med sina sex torn ett exceptionellt välbevarat monument över tidig trådlös kommunikation och ett välkänt landmärke i Halland. Radiostationen finns med på Unescos världsarvslista tillsammans med bland annat Egyptens pyramider. Anläggningen ligger även inom ett område som är utpekat som riksintresseområde för kulturmiljövård. Radiostationen med tillhörande markområde är dessutom skyddat som byggnadsminne. Länsstyrelsen i Hallands län är stolt kompis med radiostationen som både vänder sig till en bred publik och på ett informativt och lekfullt sätt berättar historien om den trådlösa kommunikationen. Här pågår arbetet förfullt med att använda, utveckla och bevara kulturarvet. Länsstyrelsen är en av flera som aktivt arbetar med och ansvarar för kulturmiljöer och kulturarvet i länet. Länsstyrelsen i Hallands län finns representerad i styrelsen för Stiftelsen Världsarvet Grimeton ”

Emma Östlund, Länsantikvarie, Samhällsbyggnadsenheten

Goda samarbeten med lokala aktörer

Åkulla Outdoor Resort

Passa på att göra världsarvsbesöket lite längre genom att kombinera med övernattning i hjärtat av Åkullas bokskogar. Åkulla Outdoor Resort är en mötesplats för hälsa, sport och natur med både hotellrum, stugor och hus för många. Krydda det hela med en eller flera aktiviteter. Här finns allt från skidspår och vedeldad bastu till rundpingis, vandringsleder, kanoter, sup:ar och mountainbikes samt såklart massor av bokskog och stilla vatten. Vi samarbetar kring klassresor för skolan, bussgrupper som vill gå visning och äta lunch i Åkulla och spännande skollovspaket vid sportlov och höstlov när man vill besöka Varberg, Gekås eller svenska västkusten.

På bara 20 minuter är bussen framme och ni kan checka in. Så kontakta våra kompisar hos Åkulla Outdoor Resort. www.akullaresort.se