Världsarvet Grimeton sänder FN-dagsmeddelande 24 oktober 2023

Var med och uppmärksamma FN-dagen genom att uppleva en sändarstart och utsändning av ett meddelande via den snart 100 år gamla långvågssändaren på Världsarvet Grimeton Radiostation.

Årets budskap formuleras av Föreningen Babice Transatlantic Radio-Station i Polen. Radiostationen i Polen invigdes för 100 år sedan i år och ingick i samma transatlantiska nätverk som Grimeton, men bombades under andra världskriget. Deras vänförening är dock mycket aktiv och får i år möjligheten att nå ut via antennen i Grimeton när SAQ startas på årets FN-dag. Vår egen förening, Vänföreningen Alexander är på plats i Sändarsalen och kör igång den unika 200 kW Alexanderson-alternator från 1924, på frekvensen 17,2 kHz CW.

Radioamatörer över hela världen kommer att koppla upp sig med sin radiomottagarutrustning och ta emot meddelandet från Grimeton. Man kan också följa hela arrangemanget på Youtube och se vad som händer i sändarsalen här på Världsarvet Grimeton från start till slut.

Besökare är välkomna till radiostationen – fri entré till Sändarsalen och Sändarstarten. Boka biljett där du också kan boka FN-fika-biljett. Kaféet är speciellt öppet denna dag från 15.00 – 16.30.

Program och sändningsschema / Transmission schedule & YouTube Live stream
16:25 CET (14:25 UTC): Live stream on YouTube begins.
16:30 CET (14:30 UTC): Startup and tuning of the Alexanderson Alternator SAQ.
17:00 CET (15:00 UTC): Transmission of a message from SAQ.

Live Video på YouTube
https://youtu.be/v3QD0tT6f8c

Välkomna!

@unesco sverige
@världsarvisverige