Uppdrag – Mitt världsarv är ditt!

Välkommen till ett spännande projekt för skolklasser i årskurs 3-6! 

I en digital presentation som är ca 3 minuter lång ska ni berätta om världsarvet i er närhet: Från historia till nutid. Presentationen skapas med fantasi, kreativitet och de presentationsverktyg som passar er bäst. Använd till exempel Powerpoint med text och bilder, stopmotion-film, vanlig film eller varför inte en dockteater med kartongfigurer? Vi ser gärna att hela klassen är med och sammanställer information och bilder. Berätta vad ni tycker bäst om i ert världsarv och varför ni är unika i världen. Ni väljer själva om inslaget ska vara förinspelat eller live. Vid det digitala eventet på FN-dagen kommer vi att samla alla deltagare och erbjuda skolor att delta via länk. Det blir ett fantastiskt tillfälle för er att dela med er av ert världsarv och lära andra om dess betydelse och historia!

För vem: Klasser i åk 3-6

Förberedelser och förarbete: Ca. 3 x 1 h i klassrummet
Inbjudan FN-dagen

Presentation: Digital träff med deltagande klasser på FN-dagen torsdag 24/10 kl. 9.00-10.00.

Arrangörer: Marinmuseum, Blekinge museum och Karlskrona kommun

Anmälan och frågor
Anmäl er så snart som möjligt för att säkra er plats. Anmälan görs till Catherine Odehammar, Museipedagog på Marinmuseum: catherine.odehammar@smtm.se

Vi ser fram emot att få ta del av era kreativa och inspirerande presentationer och lära oss mer om ert världsarv. Tillsammans kan vi skapa en minnesvärd och lärorik förmiddag!

Projektet är ett samarbete mellan Blekinge museum och Marinmuseum med stöd av Karlskrona kommun.

Unescos världsarv och skolan

Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. När platsen, miljön eller objektet upptagits på Unescos världsarvslista ska de garanteras skydd och vård för all framtid. Världsarven kan lära oss om både naturens och människans mångfald och kraft. Genom att skydda och bevara det unika kan vi lära oss av varandra, oavsett vilken tidsepok eller världsdel vi representerar. Skolan ska förmedla och gestalta de värden som är viktiga för ett fungerande demokratiskt samhälle. I skollagen och läroplanerna finns det särskilda skrivningar som talar om att skolans värdegrund ska utgå från grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna. Här ingår även FN:s konvention om barnets rättigheter, som sedan 2020 även är svensk lag.