Tre frågor till Samhandlingsgruppens ”lotsar” – De underlättar frågor som berör Världsarvet Grimeton

Världsarvet Grimeton är allas, allas i hela världens, i sin egenskap av att sedan 20 år vara just ett UNESCO-världsarv. Ansvaret att förvalta det ligger på Stiftelsen Världsarvet Grimeton. Stiftelsens förvaltare utgörs av Telia Company, Länsstyrelsen i Hallands län, Varbergs kommun och Region Halland. En mängd olika typer av frågor – allt från infrastruktur till frågor rörande platsutveckling och miljö – är sådant som kan beröra många olika delar av de offentliga verksamheterna, och för att ha en tydligt uttalad kontakt mellan världsarvet och respektive myndighet, finns sedan en tid tillbaka en ”samhandlingslots” i varje verksamhet. Därför vill vi här passa på att presentera dem. Eller snarare, vi låter dem presentera sig själva.

Här får ni möta trion i Samhandlingsgruppen:

Johanna, vad är så speciellt med Världsarvet Grimeton ur ett regionalt perspektiv? Vad hoppas du att din roll i den här samhandlingsgruppen ska underlätta?

– Världsarvet är speciellt av flera anledningar, anläggningen är unik i sitt slag i världen, den är fortfarande fullt fungerande och den vittnar om en signifikant period i Sveriges och världens historia. Dessutom är det verkligen mäktigt att se de sex höga tornen! Det är roligt att få jobba för en region som har ett världsarv inom länet, alla regioner har inte det. Jag hoppas att min roll i samverkansgruppen ska underlätta samhandling och informationsutbyte mellan världsarvet och regionen.

Emma, varför är Länsstyrelsen involverad i Världsarvet Grimeton?

– Länsstyrelsen är involverad i Världsarvet Grimeton bland annat därför att myndigheten har uppgiften att arbetar med kulturmiljö i länet. Detta arbete bedrivs på en rad olika sätt men mycket av arbetet utgår från Kulturmiljölagen. Länsstyrelsen har därigenom arbetat med Grimetons radiostation sedan frågan om att byggnadsminnesförklara anläggningen väcktes 1995. Länsstyrelsen var också en av de drivande parterna för att radiostationen skulle bli världsarv. Jag tror att gruppens arbete betyder mycket för Världsarvet Grimeton, men också för respektive organisation. Vi verkar bland annat för att frågor som rör världsarvet omhändertas på rätt sätt inom våra olika organisationer. Genom arbetet med världsarvet Grimeton och världsarvsfrågor i stort får också våra organisationer mycket tillbaka.

Magnus, du är ju visserligen på väg vidare till andra utmaningar i Lund nu, men vad tycker du att Världsarvet Grimeton betyder för Varberg som destination

– Världsarvet Grimeton är ett unikt besöksmål för Varberg, Halland, Sverige – och för världen. Att en långvågssändare konstruerad för 100 år sedan fortfarande fungerar är otroligt i sig, och den platsutveckling som pågår befäster Världsarvet Grimetons position som en modern destination värd att bevaras och besökas för evigt. Varbergs kommun har inrättat en lotsfunktion, vilken jag fått äran att inneha. Funktionen innebär att vara en direktlänk mellan kommunorganisationen och Världsarvet Grimeton. Jag är mycket stolt över att ha fått bidra under min tjänstetid, och nu skickas stafettpinnen vidare för fortsatt god kommunikation.

Tack för att ni tog er tid att svara på frågorna. Och för att ni genom denna roll bidrar till att bevara och utveckla vårt gemensamma världsarv!

  • Vill du läsa Förvaltningsplanen 2022 – 2030? Klicka här.
  • Vill du läsa Strategin för Hållbar Platsutveckling 2023-2030? Klicka här.