SAQ sänder Unescos fredsbudskap på World Radio Day 13 februari

Temat för den tolfte i raden av ”World Radio Day – Världsradiodagen”, som firas den 13 februari 2023, är ”Radio and Peace”. SAQ startas därför och sänder ett fredsbudskap till hela världen, via Grimetons unika 200 kW Alexanderson-alternator från 1924, på frekvensen 17,2 kHz CW. The World Radio Day is held on initiative by Unesco.

Världsradiodagen, är en dag som uppmärksammar radion som ett kraftfullt kommunikationsverktyg som når hela världen. Radion är speciellt viktig i glest befolkade områden och för särskilt utsatta människor, tex. analfabeter, vilka har svårt att nås av andra typer av kommunikation. Och för oss i Grimeton är radio det viktigaste av allt! Världsradiodagen syftar till att:

» öka medvetenheten om vikten av radion som kommunikationsverktyg
» uppmuntra beslutsfattare att ge tillgång till information via radio
» stärka nätverk och internationella samarbeten mellan programföretag

Välkommen att koppla upp dig med din mottagarutrustning var du än befinner dig i världen och ta emot SAQ:s fredsbudskap från Grimeton. Eller följ hela arrangemanget på Youtube och se vad som händer i sändarsalen här på Världsarvet Grimeton på Världsradiodagen. För arrangemanget står vår vänförening Alexander. Besökare är välkomna till radiostationen.

Program och sändningsschema

15:00 CET (14:00 UTC): The transmitter hall at World Heritage Grimeton Radio Station is opened for visitors. Transmission & YouTube live stream
15:25 CET (14:25 UTC): Live stream on YouTube begins
15:30 CET (14:30 UTC): Startup and tuning of the Alexanderson Alternator SAQ
16:00 CET (15:00 UTC): Transmission of a peace message from SAQ

(Test transmissions are planned for on Feb 13th, approx. at 13:00 CET (12:00 UTC). SAQ will be on air for 20-30 minutes for some tuning tests. Your comments are welcome to info@alexander.n.se.)

Alexandersonalternatorn