Grekisk Rebetiko-konsert i Sändarsalen på Världsarvet Grimeton

Välkommen till en kväll där vi fyller Världsarvet Grimeton med grekiska fokmusiktoner, sång och för den som vill – dansglädje. Låt Zorba komma fram och res till Grekland i dina tankar. Grekiskan Haroula Tsalpara gästar Halland och tar tillsammans med orkestern Pireus plats på i Sändarsalen. Rebetikon är alltid närvarande även i nutida grekisk musik med sina djupa rötter i blandningen mellan österländsk – och västerländsk musiktradition. Rebetiko uppstod i Pireus fattigkvarter, Pireus som är Athéns hamnstad. Rebetiko är sedan 2018 uppsatt på UNESCO´s lista över immateriella världsarv. Missa inte denna fantastiska, färgstarka kväll där världsmusik gästar världsarvet.

Onsdag 31 juli kl 18:00
Insläpp från kl 17.:30
Konsertens längd är cirka 2 timmar.
Plats Sändarsalen, Världsarvet Grimeton
Begränsat antal platser.

BILJETTER – släpps inom kort!
Förköp 250 kr
Boka via Grimeton (entryevent.se)

Servering finns i Besökscentrums kafé och vi serverar matiga, greklandsinspirerade Churros i Matbyssjan hela dagen.

HAROULA TSALPARA

Haroula Tsalpara är musiker från Athen med rebetika som sitt kall. Med sin sång och ackompanjemang med dragspel, piano har hon hänfört i hemlandet och vid regelbundna turneer i Europa och som senast i Australien. Haroula är en lysande stjärna som för den grekiska folkmusiken rebetika in i modern tid. Haroula Tsalpara leder gärna workshop och introducerar till Rebetikans historia och dess kulturella smältdegel.

PIREUS

Pireus har varit verksamma i över 30 år och vårdat den grekiska folkmusiken. Med översättning till svenska på Pireus senaste skiva har man nått en bredare publik på hemmaplan men även uppskattning i Grekland. Pireus har vid flera tillfällen bjudit Grekiska musiker till Sverige och turnerat i Grekland med ett flertal olika konstellationer och musiker. Pireus framför den grekisk storstadsmusik som slog igenom i Grekland under 1920-talet och som sedan dess fått renässans vid olika tillfällen. Bouzoukin, även kallad Greklands nationalinstrument är det unika stränginstrument från tidigt 1900-tal som vägleder åhöraren.

PIREUS: Maria Stellas Sång och slagverk, Niklas Benetos Bouzouki, baglama och sång, Jakob Brandqvist Gitarr och sång, Robert Fölsch Bouzouki, baglama och sång