Besök några av världens mest unika platser i sommar!

Vi tipsar om Unescos 15 världsarv i Sverige. Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans och jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse. FN-organisationen Unesco ansvarar för världsarvslistan. Idag finns det 1199 världsarv i 168 länder – 15 finns i vårt land.

Världsarven trendar verkligen. Enligt Visit Swedens senaste Googlebarometer skjuter intresset för världsarv i höjden, så ta chansen och besök en världsunik plats under hemestern i sommar.

– Ja, passa på att upptäcka världsarven. De är alla unika platser som berättar om vår historia, samtidigt som det får oss att vara en del av ett globalt nätverk. Världsarven kom en gång till som ett fredsprojekt. Något som idag är viktigare än någonsin att påminna sig om, säger Anna-Karin Ferm som arbetar med världsarvet Hälsingegårdar och är ordförande i föreningen Världsarv i Sverige.

Världsarven är en del av Sveriges – och världens – mest unika natur- och kulturarv. De sjuder av aktiviteter särskilt under sommaren och tar emot mängder av besökare. Till världsarven kommer såklart många svenska turister, men intresset för de svenska Unescosajterna ökar ständigt från internationella besökare, många har sin ”bucket-list” knuten till just världsarv – det finns ett stort värde i att se och uppleva världsarv i så många länder som möjligt.

I början av juli är det exakt 20 år sedan UNESCOs generalkonferens beslutade att Grimeton Radiostation skulle skrivas in på världsarvslistan och nu bjuds hel veckas aktiviteter på besökscentrum. Andra exempel är Drottningskärs kastell, en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona som i år fylls med roliga aktiviteter, guidade turer och konserter.I juli firas kyrkhelgen Persmäss i världsarvet Gammelstads kyrkstad utanför Luleå, ett perfekt tillfälle att uppleva den historiska atmosfären i kyrkstaden. Besök Sveriges första världsarv, Drottningholm, som har öppet dagligen hela sommaren. Ge dig ut på en vandring genom världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, i juli invigs barnens alldeles egen vandringsled med mycket att se och upptäcka. Är du historiskt intresserad så är bronsåldersfestivalen i världsarvet Tanum i augusti ett måste.

Vi har listat världsarven i Sverige från norr till söder:

Laponia är det enda världsarvet i Sverige som är utsett både för sina höga natur- och kulturvärden. Området bär spår av jordens tidiga historia men också av människans. Under årtusenden har renen varit ett av de viktigaste djuren för människan i Laponia

Struves meridianbåge – ett av våra två transnationella världsarv som löper genom tio länder.  På 1800-talet samverkade vetenskapsmän för att undersöka jordens form och storlek. De lyckades få fram ett förvånansvärt exakt resultat. Fyra av mätpunkterna med världsarvstatus finns i Sverige.

Gammelstad kyrkstad är världens bäst bevarade kyrkstad. En kyrkstad är en större samling av små stugor som användes av långväga gäster i samband med kyrkobesöken.

Världsarvet Höga Kusten är transnationellt och hör ihop med Kvarkens skärgård i Finland. Höga Kusten, tillsammans med Kvarkens skärgård, är den bästa platsen på jorden för att uppleva och förstå landhöjning efter istiden.

världsarvet Hälsingegårdar är det måleriet och de vackra festsalarna som är unika. I Hälsingland finns cirka 1000 stora och välbevarade Hälsingegårdar – av dem är sju klassade som världsarv. Ingen annanstans i världen har bönder byggt och dekorerat så stora hus enbart för fest!

Världsarvet Falun tar sin utgångspunkt från 1600-talet då Falu Gruva var Sveriges största och modernaste arbetsplats. 70 % av Europas koppar kom från gruvindustrin i Falun. I världsarvet ingår gruvan, staden och den omkringliggande bergsmansbygden.

Engelsbergs bruk i Västmanland utvecklades under 1700-talet till ett av de modernaste järnbruken i världen. Engelsberg är det bäst bevarade exemplet på denna typ av järnbruk i Sverige.

Världsarvet Birka och hovgården berättar om vikingatiden och vikingarnas handelsnätverk. Från Hovgården styrde de vikingatida kungarna över handelsstaden Birka och de viktiga vattenlederna.

Drottningholms slottsområde är Sveriges första världsarv (1991) och landets bästa exemplet på ett kungligt 1700-talsresident. Inom området finns flera kända byggnader såsom Kina slott och Drottningholms Slottsteater.

Skogskyrkogården är norra Europas största begravningsplats sett till antal gravsatta. Begravningsplatsen byggdes för att vara öppen för alla. En bärande tanke med utformningen är att livet är lika viktigt som döden, att allting går vidare; liv – död – liv.

Vid världsarvet Tanums hällristningar finns hällristningar som ger en inblick i hur livet såg ut för flera tusen år sedan. Ristningarna är en avspegling av ett tidigt europeiskt handelsnätverk, då man behövde metaller till det dyrbara bronset.

Hansestaden Visby är ett fantastiskt exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad från tidigt 1200-tal. I världsarvet ingår inte bara ringmuren och ruinerna utan också den levande staden innanför muren.

Grimetons Radiostation visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga. Tack vare människans ständiga behov av trygg och pålitlig kommunikation har radiostationen aldrig tystnat och är fortfarande ett aktivt kommunikationscentrum, en tillgång för samhället.

Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

Örlogsstaden Karlskrona är kung Karl XI storslagna vision och dröm om en stad med breda gator och stora torg. En enastående örlogsstad än idag.