Unik konsert med sopran Karin Dahlberg och Bernt Wilhelmsson

Sopranen Karin Dahlberg och pianisten Bernt Wilhelmsson gästar Världsarvet Grimeton med en unik konsert i radiostationens sändarsal, den plats som Karins morfar Hans Palmqvist var stationschef för i hela 40 år.

Karin Dahlberg, född och uppvuxen i Håcksvik, har sjungit på flera europeiska konsertscener och har en speciell relation till radiostationen. Konserten kommer därför att bli ett både storslaget och varmt personligt möte med både musiken och dessa två fantastiska musiker i en annorlunda inramning mitt i radiostationens hjärta, där kommunikation varit nyckelordet sedan 1924. Denna konsert är en del i Världsarvet Grimetons ”Kommunikation på gott och ont”.

Programmet som framförs i Grimeton omfattar bl.a. Gösta Nystroems ”På reveln” och ur Mahlers ”Rückert Lieder”. Men också operapärlor såsom Puccinis ”O mio babbino caro”, Händels ”Lascia ch’io pianga” och Purcells ”Music for a while”. Publiken bjuds på musik från Italien, England, Sverige, Tyskland och sköljs också av en långvåg från Amerika i Duke Ellingtons ”Heaven”.

Lördag den 21 oktober 2023

Konsertbiljett 280 kr
Världsarvet Grimeton, Sändarsalen, kl 15.00
Insläpp kl 14.40

Kaféet i Besökscentrum är öppet.
Förbeställ gärna Opera-fika och njut av kaffe/te + räksmörgås för 120 kr/person innan konserten. Beställ då konsertbiljett inkl. opera-fika, totalt 400 kr.

BOKA BILJETT

Skivsläpp!
Karin Dahlberg släpper samtidigt sin första soloskiva denna helg. Efter konserten bjuder Karin Dahlberg in till ”Releaseskål” och skivsignering i kaféet. Skivan kommer att gå att köpa på plats.
Alla är välkomna!

Om Karin Dahlberg

Karin Dahlberg (tidigare Roman) är en svensk sopran med en omfattande repertoar från barock till nutida musik. Ända sedan debuten 2004, med Mozarts mässa i c-moll med Göteborgs Symfoniker har hon framträtt med ett stort antal svenska och internationella orkestrar. De senaste säsongerna har Karin varit en återkommande solist på Berliner Philharmonie i verk som Beethovens Missa Solemnis och Verdis Requiem. Karins vokala mångsidighet gör att hon också rör sig fritt inom genrerna musikal och jazz, och hon har med storband sjungit både jazzstandards och Duke Ellingtons Sacred Concert.

Karin är en hängiven romansångerska och samarbetar sedan många år med pianisten Bernt Wilhelmsson. Tillsammans har de uppträtt i såväl Sverige som internationellt och fått mycket lovordande recensioner. Karin Dahlberg mottog Varbergs kommuns Kulturstipendium 2002 och den 6 juni 2023 tilldelades hon även Varbergs kommuns hedersplakett inom kultur.

Bernt Wilhelmsson, piano

Bernt Wilhelmsson växte upp på Orust och började spela piano som sjuåring. Han debuterade som solist i Beethovens ”Kejsarkonsert” tillsammans med Göteborgs Symfoniker 1997. Bernt konserterar frekvent med pianoaftnar och kammarmusikkonserter och som solist har han framfört pianokonserter av Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Schumann, Gershwin, Stenhammar och Stravinskij.

Han har konserterat i Skottland, Island, Norge, Baltikum, Frankrike, Tjeckien, USA, Argentina och Kanada och under sina konsertbesök spelat in för musikradion i Estland, Lettland, Norge och vid en rad tillfällen för Sveriges Radio P2. Sedan 2008 är Bernt Lektor i piano och kammarmusik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och är ofta anlitad på GöteborgsOperan som orkesterpianist.