Var med och skapa jubileumsåret!

2025 ska det firas!

Ett jubileum i startgroparna – och vi vill gärna ha er med!

Inför Grimeton Radiostations 100-årsjubileum har vi skapat ett koncept och upplägg som vi hoppas ska inspirera dig och din verksamhet att vilja vara med, utveckla och skapa något, stort som litet, som kan bli en del av jubileumsfirandet. Vi ser framför oss spännande, kunskapsrika och kanske oväntade aktiviteter, produkter och berättelser som sker både hos er och hos oss – och som sätter avtryck för framtiden.

Jubileumsåret är 2025.

Firandet startar i december 2024 och pågår under hela 2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två av höjdpunkterna kan vi nämna redan nu.

För att högtidlighålla att sändningarna från Grimeton Radiostation startade den 1 december 1924, vill vi arrangera en form av startskott på jubileumsåret i december 2024. Vad sägs om att flytta tillbaka i tid 100 år och känna vingslagen genom smaker, musiken och i hela kroppen?

Och som en fin ingång till sommarsäsongen under jubileumsåret, planeras den 2 juli 2025 ett firande i klass med det 1925 då Gustav V högtidligt och storslaget invigde anläggningen. Den 2 juli 2025 tas vårt ombyggda besökscentrum i bruk och då vill vi fylla området med aktiviteter och människor som inspirerar, kommunicerar och tillsammans tar del av världens bästa plats för att uppleva trådlös kommunikation.

Men vi hoppas och tror att vi tillsammans kan göra så mycket mer! Allt som ska hända är inte bestämt, med det vi vet är att vi vill göra något tillsammans med fler spännande och engagerade aktörer.

Vill du vara med? Har du någon idé?

Vårt gemensamma arv är en unik historia som kan berättas av många fler. Vi knyter firandet till 3 teman!

Foto: Calegi/Hallands Kulturhistoriska museum

Var med och skapa jubileet!

 

Arrangera, producera eller berätta
med koppling till något av jubileets tre teman. Kommunikation. Världsarv. Teknik.

Tillsammans kraftsamlar vi och skapar
nästa kapitel av Världsarvet Grimetons historia. Skicka in era idéer redan nu!

Kommunikation

Grunden till dagens trådlösa kommunikation finns på Världsarvet Grimeton. Den snabba utvecklingen på kommunikationsområdet är helt nödvändig för ett hållbart samhälle i framtiden. Men den snabba utvecklingen väcker också en rad frågeställningar: Hur mycket kommunikation kan vi kräva? Och hur mycket kommunikation tål vi? Vad händer om vi inte kommunicerar?

Under jubileet vill vi fortsatt berätta om hur kommunikation har förenklat våra liv, men även om de risker som finns kring kommunikation. Vi vill också berätta om kommunikations-hjältar som har varit verksamma här på radiostationen.

Har du någon berättelse eller idé som fungerar i detta sammanhang? Det kan röra sig om alltifrån en kärleksbombningskampanj via sms på ert företag, till dansföreställningar eller halstabletter som får dig att prata gott. Eller att ni kommunicerar vårt gemensamma världsarv på något annat spännande och kreativt sätt. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för hur vi  tillsammans kan berätta om detta tema som påverkat, påverkar och även med största sannolikhet alltid kommer påverka människan.

BUDSKAP:
Kommunikation i människans tjänst

Världsarv

Grimeton är världens bästa plats för att uppleva trådlös kommunikation på. Genom att vi är världsarv har vi också ett globalt ansvar att berätta detta. Unescos arbete med världsarv fokuserar dessutom på att verka för fred genom utbildning, vetenskap, kultur och numera även kommunikation.

Vi tar naturligtvis huvudansvaret för att berätta om världsarvet. Det gör vi ju redan idag, genom till
exempel guidningar, utställningar och aktiviteter.

Men har ni någon jubileumsinsats att komma med på tema utbildning, vetenskap och kultur, som kan bidra till en fredligare och mer hållbar värld? Kanske en kampanj mot nätmobbning? Eller varför inte en spännande teaterföreställning eller fredskonsert, med god och lokalproducerad mat och dryck i pausen?

Vi vill inte minst lyfta alla er som är verksamma i världsarvets närhet idag. Platsen hade aldrig varit vad den är utan alla de människor som har bott och verkat här, förr och idag. Kanske kan radiostationens historia om äppelodlingar i Radiobyn inspirera dig till att göra den bästa musten åt besökarna under jubileumsåret?

BUDSKAP:
Kommunikation på gott

Teknik

Världsarvet Grimeton har fokus på telekommunikation. Vi kan teknikhistorien på detta område och denna kommunicerar vi redan så ofta vi bara får möjlighet.

Men hur ser den tekniska framtiden ut på kommunikationsområdet? Och vad händer på området redan idag? Här kan vi behöva hjälp från både forskare och teknikföretag för att upplysa om detta.

Kanske sitter du på spännande tekniklösningar som du vill berätta om och sprida under jubileumsåret? Vi är naturligtvis även intresserade av de risker och baksidor med den tekniska utvecklingen som vi står inför. Kan du hjälpa oss här? I så fall är du varmt välkommen att föreläsa om dagens och morgondagens teknikutveckling på kommunikationsområdet, här hos oss, eller på andra scener i Halland. Kanske kan det startas kurser, föreläsningsserier och utbildningar i Världsarvet Grimetons namn?

Vi vill kort och gott bli en självklar aktör och scen för detta spännande kunskapsområde, både under jubileet och i framtiden.

BUDSKAP:
Kommunikationsteknik igår, idag och imorgon

100 år av kommunikation

Vårt gemensamma emblem för produkter, arrangemang och aktiviteter

Vi på Världsarvet Grimeton har tagit fram ett emblem för jubileumsåret och har en samordnande funktion. Alla evenemang, produkter och aktiviteter som skapas under jubileumsåret och som kopplats till något av jubileets tre teman – Kommunikation, Världsarv eller Teknik – kommer att samlas på en speciell evenemangssida under rubriken ”100 år av kommunikation”.

Varje aktör och evenemang som kan knytas till jubileumsprogrammet kommer att få använda emblemet, som då även fungerar som en kvalitetsstämpel.

Har du idéer och produkter?
Läs mer och skicka in via formuläret här nedanför.

Berätta hur ni vill vara med?

Det räcker att det arrangemang, den aktivitet eller de produkter som du erbjuder kan matchas mot 1 av dessa 3 teman, för att kunna vara en del i det gemensamma jubileumsprogrammet under tiden ”December 2024 – December 2025” och att de lever upp till Världsarvet Grimeton Radiostations värdegrund.

Skicka in idéer via frågeformuläret redan nu,
så behandlar jubileumsgruppen ditt bidrag
och återkommer inom kort.

Tack för ert engagemang! 


Gemensam kraftsamling för att göra platsen till ett världsarv med global räckvidd

Vi vill koppla 100-årsjubileet till den pågående utvecklingen av världsarvet. Vår tanke är inte minst att  jubileumssatsningen kan bli ett sätt att stärka samverkan mellan olika aktörer. Den gemensamma satsningen har inte heller själva jubileet som slutmål. Tvärtom är tanken att det under tiden fram till jubileet och under detsamma, skapas en rad långsiktiga samarbeten.

Sedan 2023 finns en gemensam utvecklingsstrategi för stiftelsens förvaltare med syfte att uppnå hållbar platsutveckling kring världsarvet genom att arbeta gemensamt med andra inom besöksnäringen i och kring världsarvet. Därigenom blir platsen en självklar och levande tillgång för de som besöker, bor och verkar i Halland.
Jubileumsåret blir därför avstampet för utvecklingsarbetet som sedan förväntas ske i all oändlighet.

Vi vill bjuda in er att tillsammans med oss delta i firandet, samtidigt som vi vill att du och många fler använder världsarvet för att utveckla era egna verksamheter, era erbjudanden eller något annat som ni ser att världsarvet kan erbjuda.

Vi vänder oss helt enkelt till er som vill kommunicera Världsarvet Grimeton och utvecklas genom dess potential.

Ernst Alexanderson om styrkan i samarbete

Den store hjälten i världsarvets historia, ingenjör Ernst Alexanderson, vars revolutionerande uppfinningar låg bakom uppkomsten av Grimeton Radiostation för hundra år sedan, framhöll tidigt vikten av samarbete för att nå framgång.

”Att uppfinna hör till de kreativa konsterna. Men i motsats till målaren eller kompositören kan uppfinnaren inte fungera ensam. Han är sällan affärsman, liksom affärsmannen sällan är uppfinnare. Deras olika sätt att tänka kan bli en källa till missförstånd, men de kan lära sig att vänskapligt samarbeta och industrin behöver bådas tjänster.”

Ernst Alexandersson, ingenjör

 

Även vårt samhälle behöver samverkan. Vi hoppas att ni vill samarbeta med oss och skapa en hållbar och gemensam framtid i och omkring världsarvet. Så fundera över hur ni vill bidra – och checka av dina idéer mot de tre teman.

 

Projektledare för Världsarvet Grimeton Radiostations 100-årsjubileum

 

Lena Bager

Projektledare 100 år av kommunikation
Kommunikatör Världsarvet Grimeton / Presskontakt

kommunikation@grimeton.org
Telefon 0768-08 89 25

Välkommen att höra av er!